17
03

Żywienie w sporcie

Pamiętaj !

Stosowanie się do odpowiednich zasad żywienia i suplementacji w treningach sportowych to podstawa sukcesu.

Im większa aktywność fizyczna tym wzrasta zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze. Zatem pojawia nam się główne pytanie : Co powinny jeść osoby aktywne fizycznie ?

Otóż, każdy człowiek powinien zadbać o swój sposób żywienia. Nie chodzi tylko o utrzymanie pięknej sportowej sylwetki ale przede wszystkim o aspekty zdrowotne takie jak odpowiednie funkcjonowanie wszystkich narządów i układów organizmu.

Aktywność fizyczna zwiększa procesy metaboliczne organizmu, poprzez zwiększoną pracę mięśni. Jednak należy pamiętać ze dieta w sporcie jest kwestią indywidualną ponieważ każdy człowiek ma inne potrzeby. W zależności od uprawianego sportu zmienia się  podaż kalorii, białka, węglowodanów czy witamin.

Energia – wraz z wzrostem aktywności fizycznej wzrastają potrzeby energetyczne, nawet gdy głównym celem jest utrata tkanki tłuszczowej. Są to konieczne działania do utrzymania dobrego stanu zdrowia oraz poprawie wydolności fizycznej.

Węglowodany – Główne znaczenie tutaj ma magazynowanie ich w postaci glikogenu. Podczas wzmożonej aktywności fizycznej następuje uwolnienie glukozy potrzebnej dla komórek. Zgromadzony glikogen w mięśniach jest źródłem energii podczas treningu. Tutaj należy pamiętać że węglowodany odgrywają bardzo ważną role w regeneracji powysiłkowej oraz uzupełnią poziom glukozy we krwi.

Białko – Stanowi ono główny budulec dla mięśni. Są głównym składnikiem wielu hormonów i enzymów regulujących przemiany metaboliczne. Należy jednak pamiętać iż każdy jadłospis powinien zachować odpowiednie proporcje pomiędzy białkami zwierzęcymi (40-60%) a roślinnymi w diecie.

  • Zapotrzebowanie na białko w przypadku zmniejszonej lub umiarkowanej aktywności fizycznej określa się na poziomie 0,8-1,0 g/Kg mc./d.
  • W przypadku sportów wytrzymałościowych zaleca się podaż białka w ilości : 1,2-1,4 g/kg mc./d.
  • Sporty wytrzymałościowo-siłowe : 1,6-1,8 g/kg mc./d.
  • Sporty siłowe oraz siłowo-szybkościowe : 1,8-2,2 g/kg mc./d.

Do dużych strat białkowych dochodzi przy wzmożonej pracy mięśniowej, dlatego zaleca się spożywanie np. odżywek białkowo-węglowodanowych z witaminami po uprzednim uzupełnieniu strat wodno-elektrolitowych.

Jeżeli nasze zdrowie oraz aktywność fizyczna jest dla nas ważna, powinniśmy zwracać uwagę na to co jemy oraz zadbać o to aby dieta stała się stylem życia a nie tylko listą wyrzeczeń.

 

S 🙂