10
02

Dieta w chorobach tarczycy

Zacznijmy od tego czym jest tarczyca :

Tarczyca (gruczoł tarczycowy) znajduje się na dole szyi. Organ ten odpowiada za produkowanie hormonów takich jak tyroksyna (T4), trójjodytronina (T3) oraz kalcytonina, które regulują proces przemiany materii we wszystkich narządach i tkankach naszego organizmu.

 

Dieta w chorobach tarczycy to tak zwana dieta tarczycowa. Ma ona na celu przede wszystkim zapobieganie niedoborom ważnych składników odżywczych oraz mineralnych.

Pamiętaj !

Zastosowanie odpowiedniej diety wspomaga procesy leczenia zarówno niedoczynności jak i nadczynności tarczycy.

 

W przypadku niedoczynności w organizmie występuje niedobór hormonów tarczycy, co prowadzi do spowolnienia przemiany materii, co staje się jedną z głównych przyczyn nadwagi lub otyłości.

Główne objawy niedoczynności to :

  • zwiększenie masy ciała
  • uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zaburzenia pamięci, stany depresyjne
  • łatwe marznięcie, uczucie chłodu, łamliwe włosy, nieregularne miesiączkowanie

W przypadku nadczynności w organizmie występuje nadmierny rozrost tego gruczołu, który prowadzi do nadmiernej produkcji hormonów. Prowadzi to do szybkiej utraty masy ciała i może być przyczyną niedowagi.

Główne objawy nadczynności to :

  • wzmożona pobudliwość nerwowa (nadpobudliwość)
  • zwiększona potliwość
  • nietolerancja gorąca
  • kołatania serca i tachykardia
  • spadek masy ciała, bezsenność, drżenie rąk

Co należy spożywać a czego należy unikać przy diecie tarczycowej :

Niedoczynność tarczycy :

  • Wskazane :
    1. zdrowe tłuszcze (nierafinowane oleje roślinne)
    2. ryby i mięso zwierzęce, podroby (śledź, łosoś, cielęcina, jagnięcina),
    3. warzywa i owoce (warzywa zielone, marchew, owoce jagodowe)
    4. kiełki, orzechy i nasiona (uprzednio namoczone!): orzechy włoskie, laskowe, migdały, owoce goi, nasiona słonecznika i sezamu, pestki dyni.
    5. Jaja
  • Niewskazane :
    1. żywność o działaniu wolotwórczym, czyli surowe warzywa krzyżowe: (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka)
    2. soja, orzeszki ziemne,
    3. wszelka żywność przetworzona, m.in.: fast food, słodycze
    4. produkty zawierające mąkę pszenną
    5. gluten(szczególnie, jeżeli w grę wchodzi Hashimoto)

Nadczynność tarczycy :

  • Wskazane :
    1. Białe sery
    2. Mięso drobiowe (indyk, kurczak), wołowina, ryby, jaja
    3. Owoce i warzywa (marchewka, pomidor, czerwona papryka, czarna porzeczka, morele)
    4. oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej lniany)
  • Niewskazane :
    1. Produkty zawierające kofeinę (kawa, napoje energetyzujące)
    2. Nadmiar jodu, np. wodorostów, czyli alg morskich.
    3. Unikaj pustych kalorii (ciastka, chipsy, słone paluszki)

 

Właściwa dieta jest sprzymierzeńcem chorego zarówno przy niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy. Potencjalne korzyści dla zdrowia są warte wszelkich żywieniowych wyrzeczeń.

Sylwia 🙂